2 kez istinaf olur mu?
İtiraz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi Başkanlığı – Karar: 2019/9846).
İstinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?
Temyiz bir yasal çözüm yolu olmakla birlikte, inceleme aynı zamanda yeniden yargılama ve yeni bir hükümle sonuçlanabilir. İlk derece mahkemesinin kararını incelerken, temyiz mahkemesi, hukuka aykırılık veya temyiz için başka gerekçeler varsa kararı düzeltebilir ve yeni bir hüküm verebilir.
İstinaftan sonra tekrar mahkeme olur mu?
İstinaf Mahkemesi Kararına Karşı İtiraz Hakkı: İstinaf başvurusu yapıldıktan sonra Bölge Adliye Mahkemesi, tarafın istinaf başvurusunu usul/esas yönünden reddedebilir veya İlk Derece Mahkemesinin kararını bozarak yeniden hüküm kurulmasına karar verebilir.
İstinafta yeni delil sunulur mu?
Niyet davayı geciktirmek veya adalet sistemini yanıltmak olmadığı sürece, delillerin geç sunulması, reddedilmesi için bir sebep değildir. Deliller davanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyizde yeni deliller sunabilirler.
İstinafa giden dosya tekrar İstinafa gider mi?
Davanın tekrar temyize götürülmesi gerekiyorsa, yetkili mahkemeye başvuruda bulunulması gerekir. Bu başvurunun belirli bir süre içinde yapılması gerekir ve başvuru kabul edilirse dava temyize götürülür ve mahkeme süreci yeniden başlar.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz esaslı gerekçelerle reddedilirse, temyiz eden, koşullar karşılanırsa, Yüksek Mahkemeye başvurabilir. Temyiz Mahkemesinin kararı temyiz edilemezse, Bölge Mahkemesinin kararı kesindir.
Kesinleşen hükmün yeniden yargılamasını kim yapar?
Yeniden yargılama başvurusu, kesin hüküm kararını veren mahkemeye sunulmalıdır. Yeniden yargılama başvurusunu alan mahkeme, başvurunun kabul edilebilirliğini incelerken önceki yargılamada yer almamış olan yargıçlardan oluşmalıdır.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
İtirazdan sonra itiraz hakkı var mıdır? Elbette itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. İtiraz hakkını kullanmak için gerekli başvuruları sunmak için 15 günlük bir süre vardır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren hesaplanan süre 15 gündür.
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
Bu başvuru istinaf mahkemesi tarafından reddedilirse, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz başvurusunda bulunulabilir. Bu durumda dosya Yargıtay’ın ilgili dairesine iletilir.
5 yıl altı cezalar Yargıtay’a gider mi?
Adalet Bakanlığı tarafından 2016 yılında faaliyete geçirilen İstinaf Mahkemelerinde, beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarına ilişkin ilk derece mahkemelerinin kararları kesin olup, bu kararlara karşı bir üst mahkeme olan Yargıtay’a başvurulamaz.
Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?
Beş yıl ve altı hapis cezalarına karşı verilen cezalara karşı istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Yargıtay kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m. 12).
BAM İstinaf sebepleri ile bağlı mı?
Kural: Temyizin incelenmesi genellikle ileri sürülen temyiz gerekçeleriyle sınırlıdır. BAM genellikle bu temyiz gerekçeleriyle bağlıdır. İstisna: Bu kuralın istisnası kamu düzenidir. BAM kamu düzeniyle ilgili konuları resen izler. 355 (Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Madde 426O).
İkinci kez İstinaf dilekçesi Verilebilir mi?
Davacı avukatının istinaf süresi içerisinde ikinci bir başvuruda bulunarak, bu başvurunun ilk başvuruda ileri sürmediği istinaf sebeplerine dayandırılmasını talep etmesinin hukuken önünde bir engel bulunmamaktadır.
İstinaf mahkemesi tanık dinler mi?
Temyiz Mahkemesi, gerekli gördüğü takdirde yerel mahkeme tarafından yürütülen prosedürün tekrarlanmasına karar verebilir. Mahkeme yeni bir soruşturma yürütebilir ve tanıkları veya uzmanları dinleyebilir.
Sonradan delil sunulabilir mi?
(1) Kanunda belirtilen sürenin geçmesinden sonra taraflar artık delil sunamazlar. Ancak delillerin geç sunulması duruşmanın gecikmesine yol açmayacaksa veya geç sunulması ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa mahkeme delillerin daha sonra sunulmasına izin verebilir.
İkinci İstinaf ne zaman sonuçlanır?
Yeni düzenlemeye göre, istinaf başvurusu için son tarih, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta olarak değiştirildi. Hem bölge mahkemelerinde hem de iş mahkemelerinde istinaf süresi, kararın tebliğ tarihinden itibaren başlar ve iki hafta içinde sona erer.
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
Bu başvuru istinaf mahkemesi tarafından reddedilirse, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz başvurusunda bulunulabilir. Bu durumda dosya Yargıtay’ın ilgili dairesine iletilir.
İstinaf sınırı nedir?
15.000 TL veya daha az para cezasına ilişkin kararlara karşı itiraz yolu kapalıdır (CMK m. 31).
İstinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Ceza Dairesine başvurabilir.