Gümüşhane neden göç veriyor?
Gümüşhane, elverişsiz coğrafi koşulları nedeniyle yıllardır göç olaylarına maruz kalmıştır. İl topraklarının topoğrafik konumundan kaynaklanan arazi sıkıntısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan maddi sıkıntılar göç olaylarına yol açmıştır.
Gümüşhane nüfusu 2024’de kaç olacak?
Gümüşhane ilinin nüfusunun 2024 yılı itibarıyla 148 kişi olacağı tahmin edilmektedir.
Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?
Türkmen istilalarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepni Türk kabileleri yerleşmişti. Çepniler 24 Oğuz kabilesinden biri olup Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Gümüşhane’nin nüfusu kaç?
Merkez dâhil 6 ilçe, 8 belediye ve 322 köyden oluşan Gümüşhane ilinin nüfusu, 2021 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 150’dir.
Gümüşhane nüfusu neden az?
Gümüşhane’nin nüfusu 2018 yılında 162 bin 748 iken 2020 yılında 141 bin 702’ye düştü. 2021 yılında 150 bin 119’a yükselen nüfus, 2022 yılında yeniden düşüşe geçti. Nüfus azalmasında kırsaldan göç ve düşük doğum oranları gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde geçmişte Hıristiyan nüfusun büyük bir şekilde yayılmasının başlıca nedeni, Trabzon-Pontus Rum Devleti’dir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, bölgenin Ortodoks ve Gregoryen nüfusu yaklaşık yüzde 30’u oluşturmaya devam etti; daha sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç haline geldi.
Gümüşhane’nin en büyük ilçesi neresi?
Gümüşhane’nin en önemli ilçelerinden biri olan Merkez İlçe, birçok cazibe merkezi ve tesise sahip olması nedeniyle Gümüşhane’nin en yoğun nüfuslu ilçesidir. Bu ilçede trafik ve benzeri şeyler yönetilmesi en kolay olanıdır. Nüfus 51.000’in üzerindedir.
Türkiye’nin 7 büyük şehri hangisi?
Adana. Adana Akdeniz bölgesinde yer almaktadır; 2.263.
Gümüşhane il olmadan önce nereye bağlıydı?
1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.
Gümüşhane hangi mezheptendir?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepni halkı çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Gümüşhane halkına neden halt denir?
Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturur. Urartuların en büyük tanrısı Haldi’dir; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halkın Halt olarak adlandırıldığı belirtilmektedir.
Gümüşhane’de neden çok kilise var?
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler, dini görevlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.
Gümüşhane Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum ve daha sonra Trabzon vilayetine bağlı olan Gümüşhane Sancağı, 20 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Kanun’la 1925 yılında vilayet statüsüne kavuşturulmuş, 89. maddesinde “Vilayetin” ünvanı yer almıştır. 1925-1926 Trabzon Salnamesi’nde “Gümüşhane vilayeti merkez kazası ile birlikte…” denilmektedir.
Gümüşhane’de en çok ne yetişir?
İlde genel olarak vişne, elma, armut ve dut yetiştirilmektedir. Son yıllarda ceviz üretimi de önemli ölçüde artmıştır. İlde vişne, elma ve ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Meyve yetiştiriciliği esas olarak iç tüketime yöneliktir.
Gümüşhane Kelkit’in nüfusu kaç?
2015 yılı itibarıyla nüfus bakımından Gümüşhane’nin ikinci büyük ilçesi olan Kelkit, 2021 yılında 44.068 kişilik nüfusuyla bu sırayı korumaktadır. 2020 yılı itibarıyla Kelkit, dördüncü büyük nüfusa sahiptir.
Göcünün sebepleri nelerdir?
Göçün diğer nedenleri arasında yoksulluk, süregelen şiddet, yüksek işsizlik, sosyal ve siyasal baskı, bulaşıcı hastalıklar, doğal afetler ve ülkeler arası anlaşmalar yer alıyor.
Gümüşhane halkına neden halt denir?
Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturur. Urartuların en büyük tanrısı Haldi’dir; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halkın Halt olarak adlandırıldığı belirtilmektedir.
Gümüşhane geçim kaynağı nedir?
Gümüşhane ilinin ekonomisi tarımsal olup en yüksek gelirler tarım sektöründen elde edilmektedir (Merdan, 2007: 17; Merdan, 2014: 103; Merdan ve Okuroğlu, 2016: 11).
Gümüşhane çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.