İçeriğe geç

Kastamonu Hangi Iklimdir

Kastamonu’da hangi iklim görülür?

Kastamonu’da hem karasal iklim hem de Karadeniz iklimi görülür.

Kastamonu havası nemli mi?

Bilinen sınıflandırma yöntemlerine göre Kastamonu ilimiz, yarı nemli, kışları soğuk, yazları sıcak, fazla su bulunmayan ve deniz etkisine yakın bir iklime sahiptir. Kastamonu’da uzun vadeli ortalama sıcaklık 9’dur.

Kastamonu kökeni nereden gelir?

CASTAMON’DAN KASTAMONU’YA Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olmasına rağmen, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.

Kastamonu Türkiye’nin hangi yönündedir?

Kastamonu ili, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu il, doğuda Sinop ve Çorum, batıda Bartın ve Karabük, güneyde Çankırı ile komşu olup, kuzeyde yaklaşık 170 km uzunluğundaki Karadeniz kıyısı ile çevrilidir (resimde).

Kastamonu soğuk olur mu?

Şehirde yıllık ortalama sıcaklık 10.3 derecedir. Kastamonu’da yılın en soğuk havası Ocak ayında yaşanır.

Kastamonu hangi Türk boyu?

Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.

Kastamonu hangi soydan?

Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.

Kastamonu’nun eski adı ne?

Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.

Kastamonu çepni mi?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’nun Tosya ve Çatalzeytin ilçelerinde “Çepni” adında bu aşiretin insanlarının yaşadığı bir köy de vardır. Bolu merkezde ve Mudurnu ilçesinde birer Çepni köyü vardır. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki nüfusları 2.000’dir.

Kastamonulular ne göçmeni?

Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu, MS 14 yılında kurulmuştur. İmparatorluğun 395 yılında bölünmesiyle, tüm Anadolu gibi Bizans İmparatorluğu’na katılmıştır. Tarih öncesi çağlardan sonra, Gaslar (Gaşka Türkleri) bölgedeki (Paflagonya) Sümerlerin bilinen en eski koludur.

Kastamonun neyi meşhur?

Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…

Kastamonu hangi şehirden ayrıldı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.

Kastamonu’nun coğrafi özellikleri nelerdir?

Bu kıyı şeridinin Karadeniz’e olan uzunluğu 170 km’dir. Kastamonu’nun alanının %74,6’sı dağ ve orman alanlarından, %21,6’sı plato ve %3,8’i ovalardan oluşmaktadır. Dağılımdan da anlaşılacağı üzere ilde tarıma elverişli geniş alanlar bulunmamaktadır. Ancak vadilerin etrafında küçük ovalar göze çarpmaktadır.

Kastamonu ikliminde ne yetişir?

İlimizin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve patatestir. Ayrıca sanayi bitkisi olarak şeker pancarı ve sarımsak da üretilmektedir. Türkiye’de üretilen sarımsağın %25’i Kastamonu’da üretilmektedir.

Kastamonu kışın nasıl olur?

Kastamonu bölgesinde yazlar sıcak ve parçalı bulutlu, kışlar ise çok soğuk, karlı ve parçalı bulutludur. Yıl boyunca sıcaklık genellikle -5°C ile 28°C arasında değişir, nadiren -13°C’nin altına ve 34°C’nin üzerine çıkar.

Kastamonu yazın sıcak mı?

Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. İlkbahar ve sonbahar en fazla yağış alan aylardır. Yükseklik farkından dolayı yüksek köylerde kar kalınlığı 1-1,5 metreyi aşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir