Gençliğe Hitabe Bize Ne Anlatmak İstiyor?
Gençliğe hitapta, ‘istiklal’ ve ‘cumhuriyet’ kavramları esas olarak ön plana çıkarılmakta, milletimizin bağımsızlık ve iradesinin her şeyin üstünde olduğu genç kuşaklara aşılanmak istenmektedir.
Gençliğe Hitabe ne üzerine yazıldı?
Gençliğe Hitap. Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 Ekim 1927’de yaptığı nutkunun sonunda Türk gençliğine hitaben yaptığı konuşmadır. Nutuk, Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 2. Kongresi’nde Kurtuluş Savaşı’nı anlattığı 36,5 saatlik tarihi nutkudur.
Atatürk gençlerden ne istiyor?
Merhaba Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin yegane temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir.
Millet fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir ne demek?
Milletle bağ kurmak, onun acılarını anlamak, zorluklarını bilmek ve ona göre hareket etmek demektir. Tek taraflı ve yanlış politikalar yüzünden, halkımız Atatürk’ün ifadesiyle, yoksulluk ve sıkıntı içinde perişan ve bitkin durumdadır.
Gençliğe Hitabe’nin anlamı nedir?
Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasıyla ortaya çıkan karanlık manzarayı anlatarak başlıyor. Bu ağır şartlar altında bile Türk gençliğinin görevinin Türk bağımsızlığını ve cumhuriyetini sonsuza dek korumak ve savunmak olduğunu anlatıyor.
Atatürk’ün Türk gençliğinden istediği nedir?
Türk gençliğinin ulaşmak istediği bir ideal vardır: mutlu bir Türkiye yaratmak ve çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak… Türk gençliğinin parçası: mutluluk, bereket ve neşedir. İnsanın evrendeki yeri yüksektir. Ama insan asla kendi içinde var olan gurur ve büyüklüğü göstermeye çalışmamalıdır.
Atatürkün gençler için söylediği sözler nelerdir?
Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve koruyan sizlersiniz. Alacağınız eğitim ve bilgelikle, insanlığın ve medeniyetin, vatan sevgisinin ve düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Yükselen yeni nesil, sizler geleceksiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu inşa edecek ve yaşatacak olan sizlersiniz.
Atatürk’ün gençliğe hitabesinin 2. cümlesi nedir?
Merhaba Türk gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Bu, varlığınızın ve geleceğinizin yegane temelidir. Bu temel, sizin en kıymetli hazinenizdir.
Gençliğe Hitabe türü nedir?
“Gençliğe Hitap”, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yazılmış, bu zaferden sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin savunulması ve korunmasının, gençlerin şahsında tüm Türk milletine emanet edildiği tarihi ve edebi bir metindir. Aslında bu metin, Atatürk’ün gelecek nesillere vasiyeti olarak kabul edilebilir.
Gençliğin ata’ya cevabı nedir?
Varlığımızın en kutsal temelleri olan Türk bağımsızlığının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi bekçileriyiz. Bu karar, sarsılmaz irademizin değişmez ifadesidir. Gelecekte hiçbir güç bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. Tüm hızımızı sizden, ulusal tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmeyen insan ateşinden alıyoruz.
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Atasözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu. Benim naçiz bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak, ama ben onlara hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış…•8 Mart 2022
Öğrencinin Atatürk’e verdiği cevap nedir?
Ey Türklerin büyük atası! Bağımsızlığımızı ve Cumhuriyetimizi korumak gerektiğinde, içinde bulunduğumuz durum ve şartlar ne olursa olsun, damarlarımızdaki asil kandan aldığımız güç ve cesaretle, her türlü engeli aşmaya, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız.
Harap ve bitap düşmek ne demek?
Eylem. Çok yorulmak, bitkin düşmek.
Türk gençliği nasıl yazılır?
*SESLER BÜYÜK HARFLERLE BAŞLAR: Merhaba Türk gençliği, canım annem, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne.
Bitap nedir?
(ﺑﻰﺗﺎﺏ) sıf. (Pers. olumsuz bī- ve tāb ‘güç, kuvvet’ ile bī-tāb) Zayıf, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde orada bitkin bir şekilde yatıyor (Reşat N. Güntekin).
Atatürk Nutuk’ta neyi anlatmıştır?
Atatürk, önce Samsun’a çıktığında genel durumu ve görünümü anlatır. Ülkenin zorluklarını dile getirdikten sonra Anadolu’daki örgütlerden ve kurtuluş için önerilen çözümlerden bahseder. Daha sonra ulusal varlığa düşman örgütlerden ve topluluklardan bahseder.
Atatürkün gençler için söylediği sözler nelerdir?
Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve koruyan sizlersiniz. Alacağınız eğitim ve bilgelikle, insanlığın ve medeniyetin, vatan sevgisinin ve düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Yükselen yeni nesil, sizler geleceksiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu inşa edecek ve yaşatacak olan sizlersiniz.
Atatürk’ün gençliğe hitabesi son cümlesi hangi kelimedir?
Atatürk, Nutuk’un ikinci cildini “Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet” metniyle bitirmiştir.
Gençliğe hitabeyi nasıl kolay ezberlenir?
Gençlere yönelik bir konuşmayı nasıl hatırlayabilirim? Metni parçalara ayırın: Konuşmayı daha küçük, yönetilebilir parçalara bölün. … Anahtar kelimeleri belirleyin: Her bölümün ana fikirlerini ve anahtar kelimelerini belirleyin. … Aktif okuma yapın: Metni yüksek sesle okuyun ve anlamını anlamaya çalışın.Daha fazla makale…•20 Eylül 2007